Vi har registrert et samlet transaksjonsvolum i 2022 på ca. 5,0 mrd. i Trøndelag. Det er en betydelig nedgang fra rekordåret 2021, men totalt sett på nivå med årene 2019 og 2020. Aktiviteten var høy i første del av året, men avtok inn mot sommeren og utover høsten.
Selv om transaksjonsmarkedet i en periode har vært preget av økt usikkerhet og lavere aktivitet, har vi ikke sett tilsvarende effekter i kontorleiemarkedet. Aktiviteten i leiemarkedet har vært svært god gjennom 2022, og leieprisene har steget mer enn KPI.
Vi har registrert en liten oppgang i kontorledigheten fra sist telling som ble gjennomført i september 2022. Trondheim ligger fortsatt på et relativt moderat ledighetsnivå rent historisk, med en total ledighet på rundt 6,4%. Økningen skyldes hovedsakelig høy tilførsel av kontorbygg i inneværende år. Det forventes videre høy tilførsel i 2024 og 2025.
Som følge av økende rentenivå og prisvekst, har vi oppjustert vårt prime yield-estimat i Trondheim fra 4,5% til 5,0%. Vi forventer at prisveksten blir høyere enn normalt også for 2023, før økte renter nasjonalt og globalt klarer å bremse veksten.
Vi har sett en jevn økning i etterspørselen etter kontorlokaler i Trondheim under 2022. Vi ser at de mest etterspurte kontorbyggene er sentrumsnære med et bredt tjenestetilbud eller i nærhet til metrobusstrasé. Etterspørselen etter energieffektive lokaler har også økt, noe som mest sannsynlig har en sammenheng med økte strømpriser. Næringseiendommer og offentlig bygg får gradvis strenger krav til energieffektivisering. Dette vil mest sannsynlig være med å presse både leietaker og eier til å gå for mer energieffektive kontorbygg i årene fremover.
Siste ledighetstelling viser en liten oppgang i kontorledigheten. Vi ligger fortsatt på et relativt moderat ledighetsnivå rent historisk, med en total ledighet på rundt 6,4%. Etterspørselen etter kontorlokaler er stabil, og det er planlagt flere nye kontorbygg som vil gi ytterligere påfyll av kontorkvadratmeter frem mot 2025. Ifølge Arealstatistikks utleierapport ble det signert leieavtaler for til sammen 160.000 kvm i 2022, hvorav man i et «normalår» ligger rundt 100.000 kvm.
Basert på det vi kjenner til av pågående prosjekter, vil det blir tilført et betydelig antall nye kontorkvadratmeter de kommende 3 årene; Ca. 67.000 kvm nytt kontorareal i 2023, ca 43.000 kvm i 2024 og ca. 59.000 kvm i 2025. Dette gir en sum på ca. 170.000 kvm de kommende årene. Basert på det vi kjenner til, har vi registrert en samlet utleiegrad på ca. 60% av tilførselen i inneværende år, ca. 82% i 2024 og ca. 20% i 2025. Dette tilsvarer at ca. 82.000 kvm av den totale tilførselen på 170.000 kvm per tidspunkt er ledig. Videre må man anta at en stor en del av det som er utleid, er utleid til leietakere som etterlater seg areal i eksisterende bygningsmasse. Vi tror med andre ord at ledigheten kommer til å øke fra dagens nivå og opp mot en total ledighet på rundt 130.000 kvm innen utgangen av 2025.
Leieprisene i Trondheim økte moderat gjennom første halvdel av 2022 og har skutt fart i andre halvår. I 2022 så vi for første gang toppleie i Trondheim over kr. 3.000 per kvm.
Som beskrevet over, har vi registrert at det skal bygges et betydelig antall nye kontorkvadratmeter i Trondheim de kommende årende. I et marked hvor yieldene har gått opp kombinert med at byggekostnadene har økt, må leieprisene en god del opp dersom utbygger skal sitte igjen med samme fortjeneste. I henhold til tall hentet fra Arealstatistikk ser vi at gjennomsnittlig nominell leiepris har økt med 8% fra 2021 til 2022. Høyest økning ser vi på toppleien (topp 15% dyreste kontrakter), som øker med hele 11% i samme periode. Dette er et av de høyeste nivået vi har sett siden Arealstatistikk begynte å overvåke trondheimsmarkedet.
I takt med at vi ser en økning i tilførsel av nytt kontorareal de kommende 3 årene tror vi leieprisveksten avtar noe, men dette er litt avhengig av hvor fort norsk økonomi kjøler seg ned. Videre tror vi på en ytterligere differensiering av leienivåer mellom de ulike områdene av Trondheim, samt at skillet mellom nye energieffektive kontorbygg og mindre attraktive bygg stadig blir større.
Kilde: Arealstatistikk
Figuren over viser hvor stor andel av kontrakter i de ulike størrelsessegmentene som er på utgående kontrakt i årene fremover. Andelen leiekontrakter over 2000 m2 er betydelig i inneværende år og i 2024, og det er gjerne disse leietakerne som er med på å realisere nye prosjekter.
Vi ser med andre ord at utløpsvolumet blant store leietakere er med på å forsvare relativt høy tilførsel i inneværende år og neste år. Vi forventer imidlertid at det kan komme et betydelig tilbudsoverskudd i 2025
Overordnet opplever vi at 2022 ble et relativt moderat år i det Trønderske transaksjonsmarkedet. Vi registrerte god aktivitet, spesielt i løpet av første halvdel av første halvår i 2022, før aktiviteten avtok inn mot sommeren. 11 av de totalt 18 transaksjonene som er registrert i første halvår i 2022 ble gjennomført i løpet av årets 4 første måneder.
Som vist av renter- og yieldkurven, har vi justert opp vårt prime yield-estimat fra 4,0% til 4,5% og deretter til 5,0% i takt med renteoppgangen. Vi opplever at renteutviklingen gjennom 2022 mer eller mindre alene sørget for at det ble et ganske moderat år (10års swap-rente steg ca. 210 basispunkter fra inngangen av året til oktober 2022) hvor vi registrerer et samlet transaksjonsvolum på 4,96 mrd. Vi gjør imidlertid oppmerksom på omsetningen av Meråker Brug ikke er hensyntatt i disse tallene.
For at aktiviteten i transaksjonsmarkedet skal ta seg opp igjen, behøver vi nok mer forutsigbarhet rundt rente- og inflasjonsutsiktene. Vi tror derfor at første halvdel av 2023 vil preges av fortsatt avventende holdning, før man etter hvert får eliminert noe av usikkerheten knyttet til rente- og inflasjonsspørsmålet utover våren og sommeren.
Basert på ovennevnte, tror vi at det samlede transaksjonsvolumet for inneværende år kommer til å ende opp på nivå med hva vi så for 2022, dvs. rundt 5,0 mrd.
Figuren over viser hvordan transaksjonsvolumet fordeler seg per markedssegment.
Vi registrerer at andelen lager-/logistikkrelaterte transaksjoner har gått betydelig ned siden 2020. Dette tror vi hovedsakelig skyldes tilgangen på objekter heller enn markedets appetitt på dette segmentet. Videre skal det nevnes at vi registrerte en betydelig yieldkompresjon innenfor dette segmentet i løpet av 2020 og 2021, hvilket innebærer at det i likhet med kontoreiendom har vært relativt sett mer utfordrende å få kjøper og selger til å møtes innenfor dette segmentet gjennom 2022.
Litt overraskende er det at handelssegmentet utgjør ca. 31% av totalvolumet i 2022 (en oppgang fra 13% i 2021). Vi ser ingen åpenbar forklaring på dette, men etter å ha gått gjennom transaksjonene hver for seg, ser vi at foruten omsetning av mer tradisjonelle «dagligvarekasser», så inneholder alle transaksjonene vi har klassifisert i handelssegmentet et betydelig innslag av utviklingspotensial.
Sammenlignet med 2021, virker det fortsatt å være god etterspørsel etter boligeiendom, både utviklingseiendom til boligformål og utleieboliger. Hensyntatt utviklingen i byggekostnader kombinert med boligprisutviklingen, tror vi imidlertid vi vil se at det omsettes relativt sett færre utviklingseiendommer til boligformål i 2023 enn hva vi har sett de foregående årene.
Som vist av figuren over har de tradisjonelle eiendomsselskapene stått for mesteparten av aktiviteten i transaksjonsmarkedet gjennom 2022.
Foruten totalvolumet, er den største forskjellen mellom 2021 og 2022 «bidraget» til de mer fiansielle aktørene, og da spesielt syndikatene. I 2021 sto syndikeringsaktørene for totalt 17% av salgsvolumet og 42% av kjøpsvolumet, hvorav tilsvarende tall for 2022 er hhv. 7% og 18%. Som nevnt over, tror vi mye av usikkerheten knyttet til rente- og inflasjonsutsiktene vil være eliminert i løpet av første halvår i 2023, og vi forventer at de finansielle aktørene i større grad vil komme på banen i løpet av andre halvår 2023. Vi behøver riktignok noen referansetransaksjoner for å understøtte de nye yieldnivåene skal dette bli en realitet.
2022 ble året med et betydelig stemningsskifte i økonomien, på grunn av stadig økende prisvekst og økte renter. I løpet av året økte Norges Bank styringsrenten fra 0,50% til 2,75%, som er den kraftigste renteøkningen i løpet av ett år siden Asiakrisen i 1998. Bakgrunnen for den kraftige renteøkningen var en tiltakende inflasjon nasjonalt og globalt, samt kapasitetsutfordringer i økonomien.
De lange rentene (representert ved 10 års renteswap) nådde en foreløpig rentetopp på ca. 4,0% i oktober, men har siden kommet ned mot 3,0% i vinter. Den flytende renten (her Nibor 3mnd) har på sin side holdt seg på et nivå over 3,25%. Det betyr at næringslivet må forholde seg til en lånerente på 5-tallet i første del av 2023, og mest sannsynlig gjennom året.
Starten av 2023 har vært preget av et fokus på inflasjonen, og spådommer knyttet til den videre prisveksten. Det fryktes at en fortsatt prisvekst vil føre til ytterligere kostnadsvekst for bedriftene, som igjen kan gi økt arbeidsledighet og lavere vekst.
Vel å merke er det slik at norsk og trøndersk næringsliv er midt inne i en høykonjunktur, og arbeidsledigheten i Trøndelag var på sitt laveste nivå noensinne (1,4%) ved årsskiftet 2022/2023.
Prisveksten – ofte representert ved KPI-indeksen – har vært tiltakende gjennom 2021 og 2022. Det samlede varekonsumet viser ifølge SSB en viss negativ trend, men ikke i så stor grad som fryktet. Ved en fortsatt nedgang i varekonsumet nasjonalt, vil dette gi lavere prispress. Ifølge tall for detaljomsetningen i Eurosonen, er det ikke en tydelig nedgang å spore. Dette kan bety at vi vil oppleve fortsatt økende priser og økende inflasjon i Norge på grunn av global prisvekst.
Som følge av økende rentenivå og prisvekst, har vi oppjustert vårt anslag på prime yield i Trondheim til å ligge rundt 5,00%, mot 4,50% høsten 2022. Vi forventer at prisveksten blir høyere enn normalt også for 2023, før økte renter nasjonalt og globalt klarer å bremse veksten.
Vi registrerer fremdeles en lavere andel transaksjoner innenfor lager og logistikk segmentet i 2021 og 2022, i motsetning til rekordåret 2020. Dette skyldes lav tilgang på salgsobjekter, ikke manglende etterspørsel.
Det er ikke tilført nye tomtearealer av betydning i nyere tid, og generelt er det få ledige tomter for lager og logistikk. Vi registrerer toppleier opp mot 1.450 kr/kvm for lagerlokaler på Torgård, og en normal yield lik 6%.
Handelsbransjen har gjennomgående hatt to gode år i 2021 og 2022, drevet av økt privat vareforbruk. Vi ser nå tegn til avmatning for bransjen, i sammenheng med lavere disponibel inntekt hos forbrukerne. I DNBs oppsummering av kortbruken for 2022, fremgår det at kortbruken har vært høyere enn i perioden 2019-2021. 1. halvår var klart høyere enn foregående år, mens 2. halvår var på linje med kortbruken i 2021. Kortbruken i forbindelse med reiseliv og serveringsvirksomhet fikk størst løft i 2022, mens bla. sport og elektronikk opplevde en nedgang i 2022.
I byggvarehandelen ser vi et blandet budskap, der det ble en nedgang på 1,5% i siste tertial mot samme periode i 2021. Mens privatkundene stod for veksten i første del av Covid-perioden (2020), har proffsegmentet holdt veksten oppe frem til høsten 2022. Her er det store regionale forskjeller. Mens alle østlandsfylkene og Agder viser nedgang i omsetningen, er det samlet sett økt omsetning i resten av landet. Vestlandet er vekstvinneren, med over 10% vekst i Rogaland og 6% vekst i Vestland for privatmarkedet. Totalt sett venter Virke en markert nedgang i omsetningen i 2023.
De fleste analytikere forventer en avmating i forbruket, og at det vil gi redusert omsetning for handelsbransjen. Det må likevel tas med i betraktningen at det må bli et kraftig skift i etterspørselen før omsetningen faktisk faller på årsbasis, sett i sammenheng med en fortsatt høy prisstigning i starten av 2023. Den relative kjøpekraften er redusert på grunn av høyere renter og høy inflasjon, men samtidig forventes det et sterkt lønnsoppgjør. Det vil bidra til å opprettholde varekonsumet.
Vi anslår en tilnærmet flat utvikling i omsetning for varehandelen i 2023, men med store avvik innenfor enkeltbransjer.
Melk og brød er fortsatt populært – samt handelseiendom med utviklingspotensiale
Hoveddelen av transaksjoner som vi har registrert i Trøndelag, er dagligvarebutikker fordelt rundt om i Trøndelag. I tillegg har vi sett omsetning av handelseiendommer med innslag av utvikling, typisk med potensiale for boligbygging. Vi har registrert transaksjoner for til sammen ca. MRD 1,5 i løpet av 2022. Dette utgjorde ca. 31% av totalmarkedet.
Som nevnt tidligere i rapporten ser vi fortsatt stor appetitt for boligutleie-case. Selv om vi ikke har noen konkrete referanser på prime yield innenfor utleiebolig-segmentet nå i 2023, har vi historisk registrert at yieldnivået på utleiebolig ligger 10-20 basispunkter over prime yield kontor, dog er dette litt avhengig av type objekt (ren utleiebolig vs. «slakteverdi»). I takt med at vi oppjusterte prime yield for kontor med 50 basispunkter, fra 4,0% til 4,5%, i løpet av høsten 2022, justerte vi også opp prime yield for utleiebolig med 50 basispunkter (fra 4,15% til 4,65%). Vi opplever imidlertid at «spreaden» mellom prime yield kontor og prime yield innenfor utleiebolig-segmentet har gått litt ut den siste tiden. I takt med at vi har justert opp prime yield kontor til 5,0% estimerer vi derfor prime yield for utleiebolig til 5,5% i dagens marked. Som nevnt har flere utleiebolig-case en alternativverdi/»slakteverdi», dvs. en verdi ved seksjonering/salg av seksjoner i privatboligmarkedet.
Interessen for utleiebolig som investeringsobjekt tror vi skyldes flere faktorer. Trondheim er en studentby og antallet studenter er forventet å øke betydelig i årene fremover. Videre har markedet for utleiebolig i et historisk perspektiv vært preget av et stort innslag «uprofesjonelle» aktører. Investering i et primærbehov som «tak over hodet» blir ansett som lav risiko, hvor leieinntekten (dersom man leier ut til studenter) i stor grad dekkes av det offentlige (Statens Lånekasse). Kombinasjonen av dette gjør at vi fortsatt ser høy interesse for utleiebolig som investeringsobjekt, spesielt i tider hvor boligprisene går opp.
Som følge av at styringsrenten er hevet 275 basispunkter fra 2021 til utgangen av 2022, har vi registrert at boligprisveksten har avtatt noe. Dette medfører imidlertid at flere som ellers ville kjøpt egen bolig kommer til å leie bolig på kort til mellomlang sikt, og at man således får et press på leieprisene. Dette vil i så fall være med å dempe virkningen av yieldøkning som beskrevet over.
De siste årene har vi registrert stor interesse for utviklingseiendom til boligformål. Sammen med utleiebolig, utgjør disse totalt i overkant av 50% av det totale transaksjonsvolumet så langt i 2022. I 2021 sto disse for totalt ca. 40% av det totale transaksjonsvolumet. Denne interessen har bidratt til at vi har sett en økning i tomtebelastningspriser i alle områder av byen de siste årene.
Figuren over viser antall boliger tatt i bruk per år sammen med estimert boligbehov i Trondheim. Estimert boligbehov baserer seg på årlig folketilvekst og en antagelse om at en tilvekst på ca. 2 personer genererer et boligbehov på 1 bolig. Etter vår vurdering har markedet historisk vært i balanse, hvor «underproduksjon» i perioden 2008 – 2012 er hentet inn i perioden fra 2012 og frem til i dag. I følge SSB sine befolkningsfremskrivninger (hovedalternativet), forventes det at innbyggertallet i Trondheim kommune i gjennomsnitt skal øke med ca. 1.300 personer per år fra 2022 frem til 2050. Dette skulle tilsi et lavere boligbyggingsbehov i årene fremover enn vi har sett de siste årene.
Vi registrerer videre at økte byggekostnader kombinert med renteoppgang, økte energipriser og generelt økte levekostnader har ført til en markant brems i boligbyggingen utover i 2022. Tall på landsbasis viser en 26% nedgang i nyboligsalget fra 2021 til 2022 og en 9% nedgang i igangsetting av nye boliger i samme periode. Vi tror at dette bildet vil vedvare også i 2023, og forventer således fortsatt lav igangsetting av nye prosjekter.
Figuren over viser observerte tomtebelastningspriser i hhv. sentrumsområdet, indre randsone og ytre randsone.
Som beskrevet over har økte byggekostnader kombinert med økende boliglånsrenter, økte energikostnader og generelt høyere levekostnader som følge av prisvekst, medført en markant brems i boligbyggingen. Vi tror videre at dette vil føre til en ytterligere differensiering av markedet for utviklingseiendom til boligformål, hvor beliggenhet vil være en avgjørende faktor.
Kombinasjonen av ovennevnte medfører videre at vi forventer horisontal til svakt fallende tomtebelastningspriser i tiden fremover. Vi tror imidlertid at vi kommer til å se at markedet tar en pause (dvs. at vi kommer til å se relativt sett færre salg av utviklingseiendommer) før vi ser et markant fall i tomtebelastningsprisene. Videre opplever vi at kjøpere av utviklingseiendom blir mer kreative med tanke på oppgjørsform i slike transaksjoner. Dvs. at det avtales en «brutto tomtebelastning» på nivå med intervallene som angitt i figuren over, men man avtaler videre at betalingen kommer i rater i takt med regulering, salgsgrad, eller lignende.
Ta kontakt med vårt team