
Vi har registrert et samlet transaksjonsvolum i første halvår 2021 på ca. 4,7 mrd., hvor noe under halvparten av det samlede volumet er transaksjoner som p.t. er i due diligence-prosesser. Gitt at disse landes, noterer vi en ny rekord i det trønderske transaksjonsmarkedet per første halvår i et historisk perspektiv.
Videre har rentene fortsatt holdt seg lave inn i 2021 og vi estimerer en horisontal utvikling i prime-yield sammenlignet med utgangen av fjoråret.
Basert på ledighetstellinger per Q1 og Q2 i inneværende år ser også kontorledigheten ut til å være på tur ned sammenlignet med utgangen av 2020. Leieprisene virker ikke å være nevneverdig påvirket av pandemien og vi estimerer en horisontal/moderat oppgang i gjennomsnittsleier og toppleier.
Figuren over viser utviklingen i toppleie i de ulike delene av Trondheim. Vi har registrert en moderat økning i toppleie de siste årene og en tilnærmet horisontal utvikling inn i første halvår i år. Selv om det finnes enkelte kontrakter inngått på høyere leienivå enn vist i figur over, vurderer vi at angitte nivåer gjenspeiler markedet i de ulike bydelene godt. En normalisering av norsk økonomi etter pandemien vil kunne være med på å bedre leiemarkedet og vi tror det er rom for en økning i toppleie ut over dagens nivåer, spesielt i de mest attraktive områdene.
Kilde: Arealstatistikk
Det er inngått leiekontrakter på totalt ca. 60.000 kvm per første halvår 2021. Sammenlignet med ca. 100.000 kvm for hele 2020, indikerer dette god aktivitet i leiemarkedet.
Utløpsvolumet de kommende årene forventes å holde seg på et stabilt nivå (noe høyere enn for inneværende år), hvor hovedvekten forventes å ligge innenfor store leiekontrakter (> 2000 kvm). Det har vært mye spekulasjon rundt hvilken effekt koronapandemien vil ha på arealbehov. Vi registrerer imidlertid at aktører som BDO har tegnet avtale på ca. 4.000 kvm i Nyhavna (utløser nybygg). Videre har vi registrert pågående leiesøk på til sammen ca. 20.000 – 25.000 kvm, noe som gjør at vi forventer et stabilt godt signeringsvolum i årene framover.
Vi har registrert et samlet transaksjonsvolum (transaksjoner over 50 mill.) per første halvår 2021 på ca. 4,2 mrd. Litt under halvparten av totalvolumet er transaksjoner som p.t. er i DD-prosess, men gitt at disse landes, registrerer vi et rekordbra første halvår i transaksjonsmarkedet. Den gode aktiviteten så langt i år skyldes i stor grad det lave rentenivået og et press på yielden innenfor flere segmenter. Videre registrerte vi at en del prosesser påstartet i 2020 ble skjøvet over til inneværende år.
Så langt i år har vi registrert til sammen 13 transaksjoner over 50 mill. Sammenlignet med foregående år er ikke antallet blant de høyeste, noe som indikerer en svært god gjennomsnittlig deal-størrelse per transaksjon. Selv om de lange rentene har kommet opp siden bunnivået i fjor, er det lite som tyder på avtagende aktivitet i transaksjonsmarkedet. Vi registrerer at appetitten for næringseiendom er høy noe som gjør at vi spår et aktivt andre halvår i 2021.
Som vist av figuren over, har fokuset i første halvår hovedsakelig vært på kontoreiendom samt boligrelatert eiendom (hhv. utviklingseiendommer til boligformål og utleieobjekter).
Vi registrerte svært høy aktivitet innenfor lager-/logistikksegmentet i løpet av fjoråret. Selv om dette segmentet så langt i år står for kun 6% av det totale transaksjonsvolumet, tror vi at lager-/logistikkeiendom vil være et svært attraktivt investeringsobjekt i tiden fremover. Etter hvert som vi legger pandemien bak oss, tror vi også at handelssegmentet vil styrke seg. Vi ser allerede eksempler på dette nasjonalt, hvor vi registrerer flere store kjøpesentertransaksjoner.
Så langt i år har de mer tradisjonelle eiendomsselskapene vært de mest aktive i transaksjonsmarkedet, dog som netto selgere hittil i 2021. De institusjonelle aktørene (livselskap/bank/forsikinrg) fortsetter å kjøpe eiendom. Det samme gjelder også for syndikeringsaktørene som er netto kjøpere så langt i 2021.
Vi har ikke registrert aktivitet blant internasjonale aktører i det trønderske transaksjonsmarkedet så langt i år. Dersom noe skulle skje her, spår vi disse som netto kjøpere fremover. Som tidligere nevnt har de lange rentene gått opp siden bunnivået i fjor, og et påslag på prime yield fra Oslo til Trondheim på 75 basispunkter skulle gjøre yield-gapet mer attraktivt i det trønderske markedet i tiden fremover.
.
I takt med nedgangen i de lange rentene fra starten av fjoråret ble det etter hvert rapportert om rekordlave yield-nivåer i oslomarkedet. Selv om vi ikke registrerte noen konkrete prime yield-referanser i løpet av fjoråret, valgte vi likevel å nedjustere vårt prime yield-estimat med 75 basispunkter fra 4,75% til 4,0%. Billig finansiering medførte videre et press på yield-nivåene innenfor flere segmenter. Spesielt innenfor lager-/logistikksegmentet registrerte vi svært god betalingsvilje, noe som resulterte i at dette segmentet sto for over 50% av det samlede transaksjonsvolumet i Trøndelag i 2020.
Mot slutten av fjoråret og inn i 2021 har vi sett en oppgang i lange renter. Bankmarginene har imidlertid krøpet litt ned i samme periode, samt at etterspørselen etter næringseiendom virker å ha vært svært høy. Kombinasjonen av dette medfører at vi holder vårt prime-yield estimat uendret på 4,0% også for første halvår 2021. Vi gjennomførte i Q1 en investorundersøkelse hvor vi spurte markedet om forventninger rundt yield-nivå innenfor de ulike segmentene 1 år frem i tid. Jevnt over var tilbakemeldingen at man forventer at yield-nivået skal opp. Vi tror dette skyldes en forventning om at renteoppgangen etter hvert vil få innvirkning på yieldene. 81% av respondentene svarte imidlertid at de skal være netto kjøpere av eiendom i samme periode. Vi tror derfor som nevnt over at appetitten for næringseiendom vil være med på å dempe påvirkningen fra renteoppgangen på kort sikt.
Ta kontakt med vårt team